Det innebär att:
- integriteten bevaras,
- isoleringsförmågan bevaras,
- värmestrålningen från den oexponerade sidan är begränsad.
Kriterium I (isolering) är uppfyllt när den genomsnittliga temperaturökningen inte överstiger 140 K över hela den oexponerade ytan, och den största temperaturökningen inte överstiger 180 K på någon del av ytan (vid brandexponering enligt standardkurvan för temperatur-tid), vilket hindrar antändning av objekt i närliggande brandceller.
Kriterium E (integritet) är uppfyllt när flammor eller varma brandgaser inte antänder en bomullstuss på den oexponerade sidan av konstruktionen, samt att det inte finns sprickor eller spalter som överstiger en viss dimension. Det finns ingen risk för brandspridning på grund av termisk strålning när kriterium I (isolering) har uppfyllts.
Kriterium I (isolering) är tydligt definierat och skulle kunna verifieras med hjälp av beräkningar av värmeöverföringen, om termiska materialegenskaper kunde ges som funktion av temperaturen. Men omfattande erfarenhet av fullskaleprovning av vägg- och bjälklagskonstruktioner har gjort det möjligt att fastställa vissa regler för detaljer i vägg- och bjälklagskonstruktioner som inkluderats i Eurokod 5, SS-EN 1995-1-2. Standarden utgår alltså ifrån att kriterium E (integritet) är uppfyllt när kriterium I (isolering) har uppfyllts och beklädnaden fortsatt sitter kvar på den oexponerade sidan.
Branddelen i Eurokod 5 ger en beräkningsmetod för verifiering av träkonstruktioners avskiljande förmåga (bilaga E till SS-EN 1995-1-2). Dessutom presenteras en förbättrad dimensioneringsmetod från den senaste forskningen. Eftersom bilaga E till SS-EN 1995-1-2 är informativ, anger respektive lands nationella bilaga om metoden får tillämpas. Beroende på de nationella bestämmelserna kan den förbättrade dimen-sioneringsmetoden, se Brandsäkra Trähus 3, kapitel 4.2.5, behöva godkännas av de nationella myndigheterna. Innehållet i detta kapitel är alltså det allra senaste inom brandteknisk dimensionering och den förbättrade dimensioneringsmetoden bör uppfattas som potentiellt underlag för framtida revideringar av SS-EN 1995-1-2.
Bild 1. Funktionskrav för brandmotstånd hos konstruktionselement: Isolering (I) och Integritet/täthet (E).